BT Public RelationsGallery 
News
 
Japonezii vor avea īn Ungaria un ziar īn limba lor

Ziarul, numit Hungary Journal, se va concentra asupra informatiilor culturale si programelor sportive pentru vizitatorii straini, dar va oferi si stiri legate de activitatile financiare din Ungaria. Investitia īn aceasta publicatie se ridica la 5 milioane de forinti (17.100 USD).

Cotidianul va īncerca sa acopere un segment de piata care este privit de Japan-Hungary Business Office (Biroul de Afaceri Ungaro-Japonez) īn continua extindere. Aproximativ 1.000 de japonezi traiesc si muncesc īn Ungaria, īn timp ce mai mult de 100.000 de turisti din Tara Soarelui-Rasare au vizitat anul trecut statul maghiar, potrivit datelor oferite de aceasta organizatie.

Biroul de afaceri va coordona tiparirea cotidianului, care va avea un tiraj initial de 5.000 de exemplare si va fi distribuit gratuit. Dintre acestea, 1.000 de copii vor fi expediate japonezilor ce lucreaza pe teritoriul Ungariei, 2.000 vor fi distribuite hotelurilor si agentiilor de turism, iar restul vor fi trimise īn Japonia.

"Japonezii au descoperit Ungaria, iar Budapesta este pentru ei cel mai interesant oras din Europa Centrala si de Est", a declarat Motegi Masashi, directorul biroului. "Cei mai multi dintre turistii japonezi au calatorit deja īn Statele Unite sau Europa Occidentala, dar centrul Europei reprezinta o destinatie inedita pentru ei", a mai spus Masashi.

"Cele mai atractive locuri pentru japonezi sunt vechile izvoare termale de pe teritoriul metropolei si muzica traditionala bogata. Īn plus, faptul ca ungurii provin din Asia, apropie japonezii de maghiari. Un turist japonez cheltuie īn medie 1.000 de dolari pe saptamāna, peste banii platiti pentru cazare, de obicei la hotelurile de patru si cinci stele", adauga directorul Biroului de Afaceri.

Fluxul de turisti din Extremul Orient a capatat amploare imediat dupa ce Malev, linia aeriana nationala, a lansat un zbor charter īntre Tokyo si Budapesta. Avioanele Malev transporta acum mai multi japonezi decāt unguri.


Bogdan Neagu
©Ziarul Financiar, 14 mai 2001