BT Public RelationsGallery 
News
 
Centru romano-japonez de inginerie seismica

-Investitie de peste trei milioane de dolari

Ieri s-a convenit ca cel mai important centru de inginerie seismica din Romania, infiintat cu sprijinul Japoniei, sa aiba sediul in Capitala, la Universitatea Tehnica de Constructii (UTCB).

Acesta are ca obiective transferul de tehnologie si cunostinte in domeniul ingineriei seismice si protectiei antiseismice a cladirilor si constructiilor, crearea de laboratoare pentru incercari pe structuri si sisteme de informatie si inregistrare seismica, precum si actiuni de reducere a riscului seismic si perfectionarea normelor de proiectare a constructiilor rezistente la cutremur.

Proiectul a fost prezentat la sediul UTCB de Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, si de ambasadorul Japoniei la Bucuresti.

Specialistii din cadrul Universitatii bucurestene vor participa la elaborarea noii generatii de norme tehnice de proiectare, executie si expertizare a constructiilor, norme armonizate cu reglementarile de specialitate din Uniunea Europeana.

"In urmatorii doi ani vor fi investite 2-3 milioane de dolari", a declarat Miron Mitrea.

Acest centru independent este finantat atat de Guvernul Romaniei, cat si de Guvernul Japoniei, urmand sa colaboreze cu toate centrele seismice existente in tara.

De asemenea, "si fondurile alocate consolidarii cladirilor vor fi mai mari, dar aici trebuie sa avem si un parteneriat cu Primaria Capitalei, care pana acum nu a facut nimic in acest sens, desi s-au depus fonduri si pana in momentul de fata", a declarat dl Mitrea.


Claudia Voicu
©Romania Libera, 7 februarie 2001