BT Public RelationsGallery 
News
 
Scriitorului japonez Miya Kosei ii place "horinca de creanga" din Maramures

Scriitorului japonez Miya Kosei ii plac la nebunie nu numai Maramuresul, ci si celebra lui "horinca de creanga de 60 de focuri (grade - n.n) cu margele", care stau o zi intreaga, ca o coroana regala, la gura paharului.

Miya Kosei vine de 35 de ani, cu consecventa, in Romania, de trei ori pe an. Dupa ce a inconjurat pamantul, ca globe-trotter, de citeva ori, ajungind intr-o zi pe Valea Izei, s-a oprit uimit locului si din clipa aceea intregul lui destin uman si artistic s-a schimbat.

A locuit pe la batranii satelor maramuresene, a trait cu ciobanii pe la stanele de pe virful muntilor si a invatat graiul viu de pe Valea Izei, inainte de a deprinde romana literara.

Plimbindu-se azi prin centrul Sighetului sau pe ulita oricarui sat din Maramures, il saluta mai multi cunoscuti decit in Tokio. Cind a ajuns prima data in Bucuresti, dupa ce avea deja Maramuresul in singe, si le-a raspuns bucurestenilor cu o vorba din Maramu': "No,da-mi pa'!", cei din capitala au crezut ca vorbeste in japoneza.

Dar Miya Kosei nu e doar un turist care iubeste Maramuresul, acest loc bine cuvintat al Europei stravechi, unde talpa lui Dumnezeu - de cind umbla printre muritori- are inca urme calde pe pamint, ci a scris si o multime de carti despre Romania si senzationale foto-albume color, aparute la Tokio, pe care le-a lansat in marile capitale ale lumii.

O expozitie a sa de fotografii color, de mari dimensiuni, "Maramures-centrul lumii", a ramas deschisa 11 luni la Muzeul Omului din Paris, atragind peste un milion si jumatate de vizitatori din toata lumea.

Zilele acestea, lui Miya Kosei i-a aparut un impresionant foto-album color, la prestigioasa editura Humanitas. Va veni in Romania la mijlocul lunii februarie pentru lansarea albumului. Sunt sigur ca printre primele cuvinte pe care mi le va spune cind va ajunge in tara, vor fi: "Mai ai 'horinca de creanga' din Maramures?".


Zubascu Ion
©Romania Libera, 2 februarie 2001