BT Public Relations



Gallery



 
News
 
Scepticism la Tokyo
La sfarsitul anului trecut, economia japoneza a scapat intr-un mod aproape miraculos de recesiune, probleme grave mentinandu-se insa si in prezent, in contextul caderii bursei si al instabilitatii politice crescande.

Intr-o noua incercare de a pune capat degradarii economiei, coalitia la putere a prezentat ieri o serie de masuri de urgenta, acestea fiind insa intampinate, pe de o parte, cu prudenta de guvernanti si, pe de alta parte, fara mari iluzii de analisti.

Programul include masuri fiscale in vederea stimularii pietelor bursiera si imobiliara - aflate intr-un grad avansat de "deprimare", dar si masuri controversate, cum ar fi crearea unei "structuri de achizitionare a participarilor incrucisate ale bancilor".

Banca Japoniei, foarte criticata de liderii politici in ultimele luni, este chemata sa actioneze "in acord cu politica economica a guvernului", in special prin promovarea unei politici monetare mai suple.

Planul a fost prezentat primului ministru Yoshiro Mori de catre expertii Partidului Liberal Democrat (PLD), ai Komeito si ai Partidului Conservator. Masurile "de urgenta" destinate stabilizarii economiei nipone urmeaza sa fie studiate de guvern, insa aplicarea lor ar putea fi intarziata de incertitudinile privind demisia premierului Mori.

Un inalt responsabil al PLD spunea ca anuntul in acest sens ar putea fi facut chiar astazi, observatorii, care se asteapta si ei la o data apropiata, considerand ca premierul (a carui rata de popularitate a scazut sub 10 la suta) isi va anunta demisia cel mai tarziu la 13 martie, cu ocazia conventiei PLD.

"Prioritatea este de acum aplicarea unor masuri economice drastice care sa ia in considerare tensiunile deflationiste si politica monetara supla, atacand proastele creante si punand in practica reforme agresive", precizeaza textul prezentat de cele trei partide majoritare.

Masurile nu prevad injectarea unor noi fonduri publice in economie, dat fiind ca aceasta a "inghitit" deja peste 100.000 miliarde de yeni (900 miliarde euro) in ultimii 10 ani.

Coalitia cere in schimb o reducere a impozitelor asupra plus-valorii realizate din vanzarea sau achizitionarea de terenuri, cu scopul relansarii pietei funciare. Pentru a da un nou impuls bursei, cazute la 2 martie la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, programul prevede o serie de stimulari fiscale atat pentru micii actionari, cat si pentru investitorii institutionali.

A fost pusa la punct o structura speciala "de achizitionare a participarilor incrucisate a intreprinderilor", fara insa ca promotorii acestui plan sa indice in ce mod va fi gestionata aceasta structura, despre care se stie ca va functiona cu participarea bancilor private. Ministrul delegat cu politica economica, Taro Aso, priveste cu rezerve solutia, considerand "ca aceasta va fi dificil de pus in practica".

La randul lor, analistii nu-si ascund scepticismul. Ei sunt de parere ca impactul acestor masuri nu va fi suficient pentru a reda increderea pietelor. Pe termen mediu, spun ei, solutiile gasite nu pot conduce spre eficacitatea dorita, nici in privinta bursei, nici in cea a economiei.

Prin urmare, nu prea avem de-a face cu un plan real, "de urgenta" sau de "stimulare", Japonia avand nevoie de ceva mai mult decat de masuri de revigorare temporara.

Madalina Stanescu
© Romania Libera - 10 martie