|
|
Dupa doi ani de asteptare Proiectul Itochu prinde in sfarsit contur
Un program benefic pentru Valea Jiului, in care este dispusa sa investeasca Banca Japoneza de Cooperare Internationala, ar putea fi pus in practica in mai putin de o luna, dupa doi ani de asteptare. Odata aplicat, proiectul conduce in primul rand la crearea de noi locuri de munca alternative pentru minerii isponibilizati, iar orasele din zona nu vor mai avea probleme legate de asigurarea agentului termic.
- Sistemul de termoficare a Vaii Jiului se va imbunatati considerabil
- Conducerea CNH crede ca in martie lucrarile vor putea demara
- Presedintele LSMVJ sustine, in schimb, ca proiectul nu se va realiza niciodata
Un grup de experti japonezi se afla zilele acestea in Valea Jiului pentru a intocmi studiul de impact asupra mediului generat de aplicarea "Programului integrat Paroseni".
Intocmit in anul 1998, proiectul presupune retehnologizarea minelor Paroseni si Vulcan, a Uzinei de Preparare a carbunelui Coroiesti, precum si reabilitarea sistemului de termoficare apartinand Termocentralei Paroseni.
Guvernul japonez, care a analizat in urma cu doi ani acest proiect, s-a aratat interesat de o posibila cooperare cu Guvernul Romaniei, iar reprezentantii firmei ITOCHU au fost de mai multe ori in Valea Jiului pentru a studia posibilitatea reala de implementare a acestuia.
Costurile pentru realizarea proiectului sunt cifrate la circa 155 milioane UDS, ceea ce inseamna cea mai mare investitie din ultimii zeci de ani, menita sa dezvolte Valea Jiului.
Conform calculelor, cea mai mare parte a sumei ar urma sa fie alocata partii energetice, respectiv 130 milioane USD, in timp ce pentru sectorul minier costurile de retehnologizare se ridica la 25 milioane USD.
Acesti bani ar urma sa fie folositi pentru punerea in functiune a abatajului frontal de la EM Paroseni, ceea ce ar duce la o crestere semnificativa a productivitatii, si a abatajului de la EM Vulcan, care ar insemna majorarea productiei cu cel putin 31%.
Totodata, la Uzina de Preparare Coroiesti ar urma sa fie adusa o noua linie tehnologica.
Toate acestea au drept perspectiva realizarea unui holding energetic format din unitatile miniere ale CNH si termocentralele de la Paroseni si Mintia.
Investitiile, in ansamblul lor, ar avea un efect deosebit de benefic pentru zona defavorizata a Vaii Jiului. In primul rand intregul sistem de termoficare existent va fi reabilitat si, in plus, se prevede chiar extinderea acestuia.
Delegatia japoneza a mentionat ca proiectul Itochu va fi sustinut financiar de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala a Guvernului Japonez, in timp ce echipamentele necesare vor fi furnizate de firmele Hitachi (Japonia) si Copex (Polonia).
Directorul tehnic al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Puiu Horea, a declarat ca proiectul a primit deja avizul Ministerului Mediului, si data fiind importanta acestuia, se spera ca in luna martie sa fie demarate lucrarile propriu-zise de implementare a "Programului Integrat Paroseni".
In mod surprinzator, reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului nu imbratiseasza aceasta idee si isi exprima scepticismul referitor la sansele reale de punere in practica a proiectului Itochu.
Astfel, dupa ce in luna noiembrie conducerea LSMVJ propunea retehnologizarea concomitenta a tuturor unitatilor miniere din Valea Jiului - lucru imposibil din cauza costurilor imense - acum Vasile Savu nu crede in sansele de reusita ale programului.
Presedintele interimar al LSMVJ sustine ca "proiectul nu se va realiza niciodata", in ciuda optimismului manifestat de conducerea companiei.
Carmen Cosman
© Romania Libera, 9 februarie 2001
|
|
|
|
|
|