BT Public RelationsGallery 
News
 
Pentru refacerea Drumului Matasii

Japonezii vor sa participe la construirea unui pod peste Dunare la Braila


Construirea unui pod peste Dunare in zona orasului Braila preocupa multa lume de o buna bucata de vreme. Acest proiect are acum sanse reale de a fi realizat.

Zilele trecute, in municipiul Braila a avut loc o intrunire intre reprezentantii administratiei locale din judetele Braila, Galati si Tulcea cu specialisti ai Institutului Japonez de Consultanta, institut care functioneaza pe linga Ministerul Industriilor si Transporturilor din Japonia.

La aceasta intilnire, reprezentantii prefecturilor si cei ai consiliilor judetene din cele trei judete amintite au aflat de la specialistii institutului japonez rezultatele studiilor intreprinse de acestia iin privinta construirii podului peste Dunare, pod care ar urma sa lege Moldova de Dobrogea printr-o noua cale rutiera, drum ce ar reface un segment din celebrul Drum al Matasii.

Conform propunerii institutului japonez, podul ar urma sa coste 300 de milioane de dolari si se va construi in aval de municipiul Braila, la o distanta de 3 kilometri de acest oras.

Pe malul drept al fluviului, calea rutiera, care ar urma sa fie realizata impreuna cu podul, va fi cuplata la drumul national 22, in apropiere de localitatea tulceana Garvan.

Acest pod propus de proiectantii japonezi ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, cu o deschidere peste Dunare de aproximativ 900 de metri.

Respectivul pod ar urma sa aiba cite doua benzi de circulatie pe ambele sensuri. Conform datelor furnizate de specialistii japonezi, podul ar urma sa inglobeze peste 130.000 de metri cubi de beton si 120 tone de otel.

Trebuie spus ca reprezentantii administratiilor locale din cele trei judete au convenit cu proiectantii japonezi sa puna la dispozitia autoritatilor guvernamentale romanesti, in luna februarie a acestui an, un raport amanuntit asupra studiului de fezabilitate in privinta construirii acestui pod.

Ion Vargau, prefectul judetului Tulcea, ne-a declarat ca ideea construirii acestui pod este acceptata de Guvernul Romaniei.

Exista deja o oferta din partea autoritatilor japoneze pentru acordarea unui credit avantajos de 300 milioane de dolari pentru construirea acestui pod.

Acest credit insa ar urma sa fie perfectat de Ministerul Transporturilor din Romania cu Ministerul Industriilor si Transporturilor din Japonia.

Specialistii japonezi sustin ca daca pina la mijlocul anului 2002 va fi acordat acest credit, proiectul podului ar putea fi finalizat pina in vara anului 2003, iar pina la finele anului 2006 vor putea fi finalizate lucrarile de constructie la podul peste Dunare din apropiera municipiului Braila.


©Neculai Amihulesei, 22 ianuarie 2001